Het volgende artikel is integraal overgenomen van Team Fit:

NEA Volharding uit Purmerend mocht op zondag 2 oktober als eerste sportvereniging in Nederland het Zilveren Sportkantine Certificaat van Team:Fit in ontvangst nemen. Bij de atletiekvereniging voldoet minstens zestig procent van het aanbod aan de norm gezond.


Drijvende kracht achter de gezonde kantine van NEA Volharding zijn Denise Essenburg en de andere drie leden van de kantinecommissie. Een jaar of vijf geleden begon Essenburg al met het verkopen van fruitsalades op de atletiekvereniging uit Purmerend, na een goed gesprek met één van de trainers. "Het viel hem op dat er in veel kantines alleen maar friet en chocoladerepen werden verkocht, terwijl sporten toch om gezondheid gaat. Zouden wij niet meer fruit kunnen verkopen? Mij sprak dat gelijk aan."
Geleidelijk zette NEA steeds meer stappen, zoals de introductie van gratis water. Daarmee was het nog maar een kleine stap om officieel te gaan voor een gezonde sportkantine en dus een Kantinescan te laten doen. De vereniging werd bij het gezonder maken van het aanbod ondersteund door Spurd en JOGG-gemeente Purmerend.


"We kregen van Spurd en Team:Fit de documenten waarin stond waar we aan moesten voldoen. Zo ontdekten we dat we veel dingen die nodig waren om een Bronzen Kantine te worden al deden", zegt Essenburg. NEA besloot daarom om voor een Zilveren Kantine te gaan. "Voor ons was dat sneller haalbaar omdat we al rookvrij waren en geen alcohol schenken. Dat hebben we nooit gedaan. Onze loopwedstrijden duren meestal tot halverwege de middag, alleen de jeugdwedstrijden duren soms de hele dag. Daarbij schenken we sowieso geen alcohol."
Jeugdleden helpen mee
Doordat de atletiekvereniging niet veel lagen kent, kon ze snel stappen zetten. Bijvoorbeeld door nog een aantal nieuwe gezonde producten toe te voegen en de ongezondere producten meer uit het zicht te zetten. De leden reageerden daar positief op, zegt Essenburg. De jeugdleden tussen de 14 en 17 jaar helpen zelfs mee bij het bereiden en verkopen van de gezonde snacks. "Bij wedstrijden zijn we heel actief met het verkopen van fruit en fruityoghurt. Jongeren helpen met het snijden van fruit, het shaken en het maken van de bakjes yoghurt. Dat doen ze heel enthousiast, waardoor het goed aanslaat."
"Wij zijn niet een vereniging die gaat voor een zo hoog mogelijke winst, we vinden het vooral belangrijk om te laten zien dat we gezond bezig zijn", vervolgt Essenburg. "Ik ben er trots op dat we er door te gaan voor de Kantinescan achter kwamen dat we al best goed op weg waren. De dag dat de medewerker van het Voedingscentrum langskwam om de scan te doen was heel bijzonder voor ons. Ook maakt het me trots als ik zie dat ze bij andere verenigingen ook fruit uitdelen en dan zeggen: 'Dat hebben we bij NEA gezien, en dat vonden we zo'n goed idee dat we het nu zelf ook doen.'"

 

 

Blogs

 

Lust & Leven - Veron LustLust & Leven

Veron Lust over zijn leven als (ultra)loper en ontwikkelingshulp verlener
| Apr 2021 | feb.2021 | dec.2020 |

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook