Net als mijn allereerste column die ik in 2012 schreef, open ik ook nu met Faith Kipyegon. Deze geweldige Keniaanse atlete verbrak onlangs twee wereldrecords!

Eerst liep ze in Florence bij de Diamond League de 1500 meter in 3.49.11. Ik zag haar blijdschap en begreep dat zo, want ze is al 2x Olympisch kampioen en 2x wereldkampioen, maar een wereldrecord had ze nog niet. Een week later al, op 9 juni, volgde haar tweede wereldrecord: bij de Diamond League in Parijs liep ze de 5000m in 14.05.20. Wat een fenomeen die Faith!

Dit had ik in 2012 allemaal niet kunnen bedenken. Wel zag ik destijds met Piet de Peuter al (die haar ontdekt heeft in Keringet, Kenia) dat ze een groot talent was (en is). Maar als jonge vrouw in Kenia had ze een lange weg te gaan naar de top. Er waren vele obstakels te overwinnen om zulke successen te behalen.
Op het aanstaande WK in Boedapest van 19-27 augustus loopt Faith de 1500m en misschien ook de 5km. Sifan Hassan is ook van plan de 5000m te gaan lopen, dus dat kan een mooie strijd worden.

Vorige maand was ik in Wassenaar bij het Rijnlands Lyceum, met Abderezak (ook wel Ab genoemd) Suleman uit Eritrea. Ab en ik liepen samen met de kinderen van het Lyceum naar het sportveld, waar na 3 jaar corona weer een sportdag werd georganiseerd. Na 25 minuten liepen we het sportveld op onder luide toejuichingen. Voor Abderezak was dit alles heel speciaal, hij was pas voor de tweede keer in Nederland. Door de school was er geld ingezameld voor de Stichting Local Heroes (opgezet door Haile Gebrselassie, Jos Hermens en Jaap de Hoop Scheffer) Er werd een bedrag van ruim 14.000 euro overhandigd aan Jaap en Jeannine de Hoop Scheffer. De stichting Samen Succes, die ik al 20 jaar help, wordt al jaren ondersteund door Local Heroes, zo fijn!
Op de sportdag deden Ab en ik, samen met medebestuurder van Local Heroes Willem Donkers, o.a. mee aan het touwtrekken. Ab kende dit wel, dit doen ze ook in Eritrea. Een stormbaan had Ab nog nooit gezien. Hij keek er vol verbazing naar, maar waagde zich er niet aan.

 

Na Wassenaar bracht ik Ab terug naar Nijmegen, waar hij verbleef bij Global Sports Management. Ik was daarna nog net op tijd om bij de Purmerbosloop te zijn. Mooi om te zien hoe op deze donderdagavond veel atleten rondjes liepen door het bos. Laten we hopen dat het bos blijft bestaan!
Onder prachtige omstandigheden liepen jong en ouder de 4 km rondjes, zie de uitslagen op de Nea-site. De Purmerbosloop met een kleine organisatie van Willem, Jan, Cees, Dirk, Robert, Edwin slaagde er, met hulp van verschillende Nea-leden, weer in om het perfect te organiseren. Een week ervoor was ik bij de Alkmaar City Run met 10.000 deelnemers, wat ook prachtig was, maar het gemoedelijke van de Nea Purmerbosloop is toch ook wel heel prettig.

Van Helana Aslander heb ik onlangs een oud plakboek over Nea gekregen. Aan Helana heb ik  mijn Nea-clubbladen vanaf 1980 gegeven. Helana (zie vorige column) was al Nea-lid in de jaren 70. In het plakboek las ik een krantenartikel over dat we een zelfstandige atletiekvereniging werden op 1 juli 1974. Dat wist ik al, maar het was leuk te lezen hoe dat toen ging, met onze oud-voorzitters de heren Veuger en Hooiberg, die ik beiden nog heb meegemaakt.
In verschillende krantenstukken met uitslagen kwam ik veel bekende namen van vroeger tegen, zoals de familieleden Sandra, Gert en Marcel Kapteijn, Pim de Jong, LJ Doornbos, Dick Bartelson, Anneke Gons en uiteraard Helana zelf, van wie wijlen haar moeder alles bijhield. Pure nostalgie, maar ook mooi dat alles gewoon doorgaat.
Bij deze column zitten als het goed is wat foto's van het plakboek. Onze Jeroen Arensman zorgt altijd dat dit mooi geplaatst wordt op de website van Nea, dat mag ook weleens gezegd worden!

Op 28 juni was onze jaarvergadering. En wat was de belangstelling groot, de kantine was vol. Ik was vooral blij dat er ook jeugdige atleten bij waren. Het begon wel met een emotioneel moment, Erwin eerde Loes Geertman, die al jaren de ledenadministratie bijhoudt, maar nu door ziekte het stokje heeft moeten doorgeven aan Dirk van Lier. Henk Geertman nam de bloemen in ontvangst en vertelde dat Loes er graag bij had willen zijn, maar dat dit helaas niet was gelukt. Een groot applaus volgde. Veel dank aan Loes voor al die jaren dat ze deze belangrijke taak op zich heeft genomen. We wensen haar en haar familie heel veel sterkte.

Ik kwam laatst Eelco Schol tegen, de vader van Lisanne Schol, vroeger lid van Nea en nu Nederlands recordhouder speerwerpen met 60.92m. Ik zag Lisanne online bij het EK landenteams in Silesia (Polen) in actie bij het speerwerpen, zij zorgde er mede voor dat het Nederlands team in de hoogste divisie bleef.

Volgende maand van 19 tot 27 augustus  zijn er de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Dat wordt weer genieten voor de tv! Ik hoop dat mijn Eritrese vriend Merhawi Kesete de marathon mag lopen. Ik heb hem trainingsschema’s gestuurd, maar door oorlog in Soedan (buurland van Eritrea) is er al een tijdje weinig tot geen mogelijk contact via internet.

Bij Nea op de baan waren de pupillen- en juniorenkampen een groot succes. Met de tenten op het gras leek het net een echte camping. Mooi te zien hoe de jongeren, coaches, begeleiders en ouders hebben genoten, mede dankzij het mooie zonnige warme weer.

Ik wens iedereen een fijne vakantie en veel plezier bij het kijken naar het WK!

 

Ciao,
Veron Forrest Gump