Even tussendoor een wat korter bericht: twee weken geleden kreeg ik uit Eritrea een positief bericht van Merhawi Kesete: hij mag mee naar het WK in Doha, om daar hopelijk de marathon te lopen!

Hopelijk, omdat niet helemaal duidelijk is of hij reserve is of sowieso deelnemer. We gaan uit van deelname en dit hield in dat ik het trainingsschema voor Merhawi moest veranderen. Het schema was gericht op zijn deelname aan de Dam tot Damloop, maar dat gaat nu dus niet door.

Ik denk nog vaak terug aan 2015, toen zijn vriend Ghirmay Ghebreselassie wereldkampioen werd op de marathon in Beijing. Dat was een grote verrassing! Een paar maanden voor dat WK was ik in Eritrea om o.a. Ghirmay en Merhawi te coachen. Nu coach ik Merhawi op afstand, met hulp van de moderne communicatietechnieken (die in Eritrea niet op ieder moment even goed werken, maar het lukt).

Merhawi deed vorige week zijn langste duurloop: 45 km. Gelukkig is hij al een tijdje bezig met de langere afstanden, omdat hij later in oktober een marathon zou lopen in Slovenië.
In Doha is de marathon op 5 oktober zaterdag avond om 22.59 uur (Nederlandse tijd). Ze lopen zo laat in de avond, vanwege de warmte. Ook in Beijing 2015 was het erg warm. Ik weet dat Merhawi er niet bang voor is. Hij is wel wat gewend, bij de lange duurlopen in Eritrea is het vaak ook rond de 30 graden.

Op 27 september gaat het WK van start. Hoe zullen “onze” vrouwen en mannen het gaan doen? Behalve naar het resultaat van de Nederlanders en Eritreeërs, ben ik ook benieuwd hoe Faith Chepngetich uit Keringet (Kenia) gaat presteren. Over Faith (de 1500m Olympisch kampioen van 2016 en de wereldkampioen van 2017) heb ik jaren terug al geschreven in deze columns. Samen met Piet de Peuter (de ontdekker van Faith,) heb ik veel meegemaakt met haar in het begin van haar carrière. Vorig jaar is Faith moeder geworden en daarna heeft ze nauwelijks wedstrijden gedaan, dus het is afwachten waar ze nu staat. Ik denk dat ze goede kans maakt om weer wereldkampioen te worden. Sifan Hassan is al het hele jaar in grootse vorm en kan het haar lastig maken, dus het zal spannend worden!

Op de marathon doet ook een andere oude Keniaanse bekende uit de columns mee; de wereldkampioen van 2017 Geoffrey Kirui. Dat zijn mooi twee atleten uit Keringet, het hoog gelegen dorpje in Kenia, waar Piet de Peuter en ik als Muzungu’s vele jonge mensen hebben geholpen op de weg naar sportieve successen. Geoffrey was een paar jaar geleden als toeschouwer aanwezig bij de Marktstadrun. Ja, de (loop)wereld is klein!

Nea-atleten, heel veel plezier met het kijken naar de Wereldkampioenschappen Atletiek in Doha! Ik zal mij weer melden na het WK. In de tussentijd blijf ik ook zelf lopen, op de pole-pole-wijze, oftewel lekker rustig!

 

Groeten en veel kijkplezier,

Veron

 

Tijdschema Doha

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook