Het is Koningsdag dat ik deze blog begin, net terug van een zaterdagochtend training geven op de baan, waar ik Jan Zwemstra en zijn atleten trof.

Ook de groep Start to Run was er, onder leiding van René Schoen die dit alweer 14 jaar met volle overgave doet. Sinds een paar maanden loop ik met een jonge vrouw uit Soedan op de Nea-baan. Ik kreeg via Nadia Meijer, zij trainde ooit bij Nea en is werkzaam bij Vluchtelingenwerk, het verzoek of ik een fanatieke Soedanese hardloopster wilde begeleiden. Ik hoorde dat ze iedere dag naar Zaandam liep. Nyakuoth, moeder van 5 kinderen, is pas in oktober vorig jaar in Purmerend komen wonen.

Tijdens onze eerste kennismaking hoorde ik dat Nyakuoth lopen een belangrijk en leuk tijdverdrijf vindt, en een manier om de ellende van vroeger te verlichten. Tussen het noorden en zuiden in Soedan is er helaas al jaren veel geweld, o.a. door de olie.

Ik had Nyakuoth en haar kinderen uitgenodigd bij de Munnikloop op 10 maart jl. In de regen liep ze de 5 km in 28 min! Voor het eerst in een wedstrijd en dat met zoveel regen. In Soedan valt er juist veel te weinig ...

Ik kwam er al gauw achter dat Nyakuoth niet naar Zaandam liep. Na onze eerste gezamenlijke training ga ik haar de trainingstip om elke dag 30 minuten te gaan hardlopen. Dat zou ze doen. Toen ik de week erop vroeg ik hoe het ging met die 30 minuten, zei ze “Goed, ik loop naar Zaandam”. Verbaasd vroeg ik of ze dat redt in een half uur heen en terug. “Yes!” zei ze enthousiast. Omdat je het zelfs met de auto niet redt in een half uur, leek er iets niet te kloppen. Later kwam ik er achter dat ze tot een fietsroutebordje waar Zaandam op staat loopt en dan terugkeert naar haar huis. We moesten samen hard lachen! In Soedan is het helaas noodzakelijk dat mensen uren, dagen lopen om water en voedsel te vinden.

Over lange afstanden gesproken: op 7 april was al weer voor de 15e keer de 60 en 120 km van Texel. Voor Nea haalden op de 120 twee atleten de finish: Edwin Otto in 12.35.52 en Jeroen Kuyper in 12.57.23. Robert Boersma moest helaas door ziekte stoppen. Op de 60km liep Barbara Zemering 6.19.03. Ook op de 60km, maar dan elkaar afwisselend, liep het Nea Seals Team met Gizelle Rijnen en Edwin Scheffers 6.31.02. Grote klasse allemaal, gefeliciteerd! Ik weet wat 60 en 120km hardlopen is op Texel, erg mooi en heel zwaar. Ik liep er voor eerst in 1999, alweer 20 jaar geleden, maar het zit nog goed in mijn geheugen. Vooral de prachtige natuurbeelden staan me nog helder voor de geest, bijvoorbeeld de start van de 120 km in de vroege ochtend bij het wad, wanneer het licht wordt. Wat een vogels en wat een mooie geluiden brengen ze voort. Dat moet je lopend een keer meemaken!

Op Koningsdag liep Edwin Otto weer te trainen na de 120km en vertelde ik dat aan Nyakuoth, ze was verbaasd te horen dat Edwin dat in 12 uur had gelopen. Gelukkig gaat er op Texel een fietser met je mee om je van water en voedsel te voorzien bij de 120 km.

Nyakuoth gaat in de paar maanden nu ze bij Nea loopt goed vooruit met lopen, maar ook met de Nederlandse taal. Van de week was Nyakuoth met haar kinderen (van 4 tot 12 jaar) bij mij en Jesper thuis. Ik ging pannenkoeken voor ze bakken. Ze mochten mijn huis inspecteren en voor het eerst zagen ze in het echt een bad!
Ik liet ze video’s zien van Kenia en Eritrea die ik in de loop der jaren gemaakt hebt, beelden die lijken op hun vroegere thuis. Toch lijken ze zich hier ook al aardig thuis te gaan voelen. Met veel plezier waren ze aan het sjoelen en slingeren aan de rekstok die in mijn woonkamer hangt. Inburgeren op sportieve en aangename manier!

De eerste baanwedstrijden zijn al weer achter de rug. Tijdens mijn baanwedstrijden zie ik heel wat ruggen… Ik begon op 31 maart bij Nea met een 800 meter.
Aangezien er weinig oudere atleten op de 800 meter ingeschreven waren, werd de serie aangevuld met jongeren. Na het startschot liep ik al gauw als laatste en dat bleef ik ook, met maar liefst 100 meter achterstand. Tijd genoeg om na te denken… (Ik dacht aan 30 a 40 jaar geleden, toen ik nog wat sneller was.) Mooi om te zien dat Eline won, de jeugd neemt het over en zo hoort het.

Maar ook de oudjes van Nea doen nog mee! Zelfs voor het eerst in de Nea- geschiedenis van 102 jaar deed er op 7 april bij Hera Heerhugowaard een Master Vrouwen team mee aan de competitie! Samen met het masters Mannen team was het een erg mooie en gezellige dag! De vrouwen werden 9e v.d. 14 teams, de mannen 6e v.d. 17 teams.

Tot slot nog buitenlands nieuws: Merhawi Kesete won op 14 april de Marathon van Linz (Oostenrijk) in 2uur 09min 06sec. Een dikke p.r.! (Zie 2 columns terug wat ik over Merhawi schreef.) Wow, zo blij voor mijn Eritrese vriend! Ook Mehari Tsegay uit Eritrea won een internationale wedstrijd. Een halve Marathon in Nice (Frankrijk) op 5 mei in 61 min 46 sec. Ik ben ook heel blij voor Mehari. Drie jaar geleden in Asmara kwam Mehari naar mij toe met de vraag om hem te helpen en nu wint hij wat geld om zichzelf (en familie) te kunnen onderhouden! Onlangs kwam hij even bij mij in Purmerend langs om 2e hands schoenen op te halen.
Dank jullie allemaal hartelijk daar voor!

Ik wens jullie allemaal mooie sportieve voorjaars- en zomermaanden!

En wie weet komen we elkaar lopend tegen ...

Ciao, Veron Forrest Gump

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook