Terwijl ik binnen zit te tikken op de laptop, eind februari, is het buiten alweer voorjaar. Heerlijk weertje om te lopen en dat doe ik al bijna 40 jaar!
Al die jaren heb ik mijn afgelegde meters bijgehouden in schriften (ja, dat doe ik nu nog steeds handmatig, dus met pen en papier). Ieder mens heeft zo zijn tik, toch?

Zo wist ik precies dat ik op 17 februari jl. de 140.000 km had bereikt! Op 9 maart 1979, begon ik mijn hardloopleven vanaf mijn ouderlijk huis aan de van IJsendijkstraat, met twee rondjes op industrieterrein De Koog.

Het was een rondje van 1850 meter. Ik had dat zelf opgemeten met apparatuur op wieltjes, geleend van wijlen Flip van Doorn, gedurende vele jaren het manusje van alles van Nea. Zo was hij toentertijd o.a. organisator van de Munnikloop en de loopcompetitie op de maandagavond.
Mijn rondje de Koog is zelfs een keer nagemeten door een politieauto, met agenten Ron en Barry (vanwege privacy geen achternamen ook al is het 40 jaar geleden!)
Purmerend was toen nog meer een dorp. De Purmer, Weidevenne en de Gors waren nog weilanden, er werd net gestart met de bebouwing van de Gors.
Ook het industrieterrein De Koog was nog vooral een open stuk (weilanden) dat bouwrijp werd gemaakt voor bedrijven. Ook waar het complex van Nea nu is stonden de koeien lekker te grazen want er werd toen getraind op een grasbaan op het Vido-complex (handbal) aan de van IJsendijkstraat.
Grappig dat ik laatst met Herman Heijt (looptrainer Nea 1976/1988) wandelde over de sluis naar de Hazepolder, waar ze nu ook aan het bouwen zijn. Ik vertelde Herman dat vroeger de atleten van Nea hier aan het trainen waren, op het voetbalveld van Purmersteijn. Nu “train” ik met Herman wandelend samen hier, zo gaat de geschiedenis voort.

Maar nog even terug naar 17 februari jl. Ik liep samen met mijn nicht, neef en met good old Hans Swart (oud Nea-atleet, prestaties van o.a. 2.53 op de marathon en 15.50 op de 5 km. Hans kan het niet geloven dat we vroeger zo hard gingen. En ik eigenlijk ook niet).
Het was een rustige zonnige zondagochtend dat ik nog 3700 meter nodig had om de 140.000km te behalen. Inderdaad, precies de meters van twee rondjes De Koog. Niet geheel toevallig natuurlijk, met de nodige berekeningen van mijn gelopen en nog te lopen kilometers, had ik dit van te voren zo uitgekiend, om van dit heuglijke moment iets bijzonders te maken.
Gezamenlijk kwamen we op De Koog juichend over de finish, want die 140.000 was toch wel een klein feestje waard!

Al 40 jaar houd ik dus de kilometers bij. Nu heb ik mijn schema voor de volgende doelen al weer klaar liggen. Ieder jaar 2500 km is gemiddeld 50 km per week, dan haal ik in 2043 de 200.000km! Maar dan moet ik wel (regelmatig) blijven lopen en, niet geheel onbelangrijk, blijven leven! Als ik het haal in 2043, ben ik 80 jaar! Mooi doel toch?

Nu terug naar de jeugd van Nea!
Begin februari waren de Nederlandse Kampioenschappen Indoor voor de junioren A en B in Apeldoorn. Mooie resultaten van Eline Mast in de finale meisjes B 1500m in 4.54 en een 5e plek. Bij de 60m meisjes B haalde Alyshia Kavehercy de halve finale met 8.16; net geen finale (wel een 8.14 in de serie, dit was een pr!)
Bij de jongens B Angelo Visser met een pr in de serie 1500m: met 4.21 naar de finale. In die finale een mooie 8e plek in 4.29.  Helaas voor Raoul v/d Laar een diskwalificatie bij start 60m jongens A. Komt goed hoor Raoul, nog vele kansen en jaren om te knallen!   
Goed te zien dat we jongeren hebben die net zo fanatiek zijn als dat ik ooit was. Wie weet houden jullie het ook 40 jaar vol…
Maar het allerbelangrijkste is dat iedereen, op welk niveau dan ook, er plezier in blijft behouden!

Op 9 maart start op ons mooie complex weer een Start to Run, o.l.v. onze toptrainers. Tegenwoordig wordt het hardlopen goed gestimuleerd. Ik weet nog goed dat toen ik begon, er vaak werd geroepen “Ze hebben hem al hoor” of “Moet je niet werken?”
Inmiddels wordt hardlopen niet meer gek gevonden en beoefenen velen deze mooie sport. Hopelijk staan er aanstaande 9 maart weer veel nieuwe enthousiastelingen op de baan. Net zoals ik ooit begon op 9 maart in 1979, dat was mijn eigen Start to Run. En ik ben nog lang niet aan de finish gelukkig!

Ik wens iedereen die gaat beginnen met onze moeder der sporten veel plezier en welkom bij Nea Volharding!  

Sportgroet,
Veron Forrest Gump

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook