Het jaar 2018 is alweer bijna voorbij. Het lijkt wel alsof de tijd sneller gaat naarmate je langzamer gaat lopen…
In 2019 zal ik waarschijnlijk de grens van 140 duizend kilometer hardlopen bereiken.

In Kenia, Eritrea en ook in Purmerend is het afgelopen jaar weer van alles gebeurd.

Zo hebben we daar de Keniaanse Faith Kipyegon. Zij werd Olympisch kampioen in 2016 en wereldkampioen 2017 (Londen) op de 1500m. Na ruim tien jaar topsport (bij de junioren won ze ook vele wereldtitels op cross en baan) was er een jaar rust voor wat betreft het lopen. Maar wat heet rustig? In juni werd ze moeder van Alyn, een zeer waarschijnlijk talentvolle dochter met goede hardloopgenen. Waarom talentvol? Haar vader is ook een Keniaans topatleet. Hij won brons op de 800m op de Olympische spelen van Londen 2012.

Faith is zich nu aan het voorbereiden op het nieuwe jaar, om zich weer te laten zien op het WK in Doha en dan later in 2020 op de Olympische Spelen Tokio. Ze staat in Kenia onder begeleiding van Piet de Peuter. Samen bouwen ze rustig op voor het nieuwe seizoen. Ik weet nog goed hoe Piet mij belde, dat was zo’n 10 jaar geleden: “Veron, ik heb nou een talentvol meisje zien hardlopen". Dat had Piet dus goed gezien destijds!
We hebben met onze kleine Stichting Samen Succes een meisjesschool gebouwd in Kenia. Wij zorgden voor de financiën, de Kenianen deden het handenwerk. Piet en ik hadden altijd de droom dat een van de meisjes ooit Olympisch kampioen zou worden en dat werd dus Faith!

In Eritrea was het dit jaar met de loopsuccessen wat minder. Ghirmay Ghebreselassie was op 2 december jl. in Fukuoka (Japan) voor de marathon. Al bij 20km stapte hij uit. Zijn probleem? Te hard getraind (zoals hij zelf zei), wederom. Ik houd de hoop dat Ghirmay ooit meer balans gaat krijgen in zijn trainingen. Ik ben ervan overtuigd dat hij dan weer grote overwinningen kan behalen.
Wel succes was er onlangs voor Merhawi Kesete. Hij werd 3e in de Marathon van Taipei (Taiwan), in regen en wind.
Ik ben erg blij voor Merhawi, want hij is lang geblesseerd geweest. Vorig jaar december was hij hier voor een uitgebreide blessurebehandeling. Er lag toen sneeuw rond deze tijd, wist u dat nog? Merhawi zag toen voor het eerst van zijn leven sneeuw en vond dat heel interessant!
Net als Faith heeft Merhawi dit jaar zijn eerste kindje gekregen (ook een dochtertje). Na de marathon in Taiwan heb ik hem telefonisch gesproken en ik vroeg hem naar de naam van zijn dochter. Dat wist hij nog niet, ondanks dat ze al in november geboren is! Daar gaan ze het over hebben als Merhawi terug is in Eritrea.
Toen mijn zoon Jesper geboren werd, wist ik, samen met zijn moeder, al ruim van te voren wat de naam zou worden van ons kind. Mooi om te zien dat het in de wereld niet overal hetzelfde is!
Papa Merhawi heeft zijn dochter nog niet gezien, want trainen voor de marathon ging voor. Merhawi wilde niet teveel afleiding hebben! De vriendin van Merhawi, en moeder van zijn dochter, heet Freedom. Zij werkt in het sporthostel, waar ik verblijf als ik in Eritrea ben. Ze berichtte mij via Messenger dat ze heel blij was met Merhawi’s marathon! Door zijn 3e plek hebben ze nu meer financiële armslag voor hun kersverse gezinnetje en overige familie.

Nog even terug naar de Keniaanse atleten. Hebben jullie gezien hoe het wereldrecord op de marathon werd verbeterd? In Berlijn liep Eliud Kipchoge 2 uur 01 min 39 sec! Dat is 20.8 kilometer per uur en dat is echt ongelooflijk hard! Eliud is al jaren een voorbeeld van prachtige eenvoud, met zoveel positieve uitstraling en kracht voor onze mooie sport!
En dan nog het officieuze wereldrecord op de 15 km in Nijmegen bij de Zevenheuvelenloop van Joshua Cheptegei (Oeganda) in 41.05 min! Een snelheid van 21,9 km per uur...
Abrar Osman uit Eritrea, werd mooi 2e op gepaste afstand, tijd 42,34 min, toch nog goed voor 21,1 km per uur!  Abrar gaat langzaam (nou ja, langzaam..) naar de marathon toe, waar ik mooie mogelijkheden voor hem zie. Als ik Abrar opbel via Messenger, wat soms lukt, dan zegt ie altijd “Goedemorgen” en “Doeii”! Leuk, Abrar met zijn talenknobbel!

Maar Nea-leden, het gaat niet enkel om de snelheden die de topatleten halen. Gewoon bezig blijven met bewegen op alle niveaus is prima. Herman Heijt, onze oude trainer, ex-bestuurslid van Nea en erelid, woont nu in Heel Europa. Laatst was Sinterklaas op de afdeling bij Herman. Sint vroeg wie ik was en voor wie ik op bezoek kwam? Ik vertelde dat Herman mijn eerste hardlooptrainer was, alweer 40 jaar geleden. Sinterklaas vroeg waar Herman trainer was en Herman zei hardop NEA VOLHARDING! Ik vertelde Sinterklaas dat we nu regelmatig samen wandelen, en dat we dan vaak de Melkwegbrug op en af gaan via de trap! Sinterklaas stond perplex, en zei dat hem dat niet meer lukt......maar Sinterklaas is natuurlijk ook veel ouder. Even later stond ik met Herman weer boven op de top van de Melkwegbrug.

Tot slot, wil ik nog wat over mijzelf kwijt.
In 2019 zal ik de grens van 140 duizend kilometer hardlopen bereiken. Hoe ik dat weet? Ik ben in 1979 begonnen met hardlopen en vanaf de eerste meters heb ik alles opgeschreven. Alle rondjes met de kilometers die onder mijn voeten zijn gepasseerd, vroeger wat sneller en langer dan tegenwoordig, staan genoteerd in mijn schriftjes. Zo doe ik dat nog steeds op de ouderwetse manier, met pen en papier. Lekker lopen en daarna uitgebreid schrijven.
Twee maanden geleden was ik samen met Ronald de Jong. We hielpen Herman met zijn verhuizing van De Tien Gemeenten naar Heel Europa. We zeiden tegen elkaar, als wij oud zijn en in het bejaardenhuis zitten, hebben we veel te lezen in mijn schriften, over onze (loop)avonturen. We zullen ons niet vervelen. Ronald is begonnen met hardlopen in 1980 en trainde toen ook onder Herman, op onze sintelbaan. Ronald traint en loopt heden ten dage ook nog steeds bij Nea, een echte Volharder. Waarschijnlijk heeft ook hij al een paar keer om de aarde gelopen!

Nea-atleten en een ieder ander die dit leest:
Ik wens jullie allemaal een goed en mooi 2019, blijf genieten van onze wereldsport!

Ciao/Kwaherie van oude Forrest Gump Veron

 

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook