Regelmatig ben ik in Kenia, maar het komt ook vaak voor dat er een Keniaan bij mij thuis in Purmerend verblijft.

Op dit moment is Michael Mutai te gast, een vriendelijke, intelligente en snelle jongen (man, hij is al 28, relatief oud voor een Keniaanse hardloper!). Hij is er nu voor de tweede keer en raakt dan ook al een beetje ingeburgerd. Tijdens zijn eerste bezoek moest ik nog uitleggen hoe de wc werkt (en vooral hoe je daarop moet zitten!), was zijn verbazing nog groot over alle welvaart en moest hij erg wennen aan alles, nu is hij veel meer op zijn gemak in deze voor hem totaal andere wereld.

Hij eet bijna alles wat ik hem voorschotel, al moet dat niet te vet en niet te pittig zijn. Pannenkoeken gaan er goed in, maar van soep wil hij niks weten. Hij eet alleen wit brood, want van bruin brood krijgt hij last van zijn maag. Op de pannenkoeken wil hij geen suiker, terwijl hij in zijn thee met melk juist heel veel (riet)suiker doet. Dat is een Keniaanse gewoonte; de suiker levert de nodige energie voor als je verder weinig te eten hebt. Voor zijn vetpercentage is dit echter niet zo goed; dit bleek uit een meting die verricht werd in het STAP atletenhuis van Purcy Marte, waar we op bezoek waren.

Michael is nu hier omdat hij zondag 21 oktober gaat hazen bij de marathon van Amsterdam. Hij is de haas van de Nederlander Michel Butter, die weggaat op een tijd van onder de 2.12 en zich daarmee wil kwalificeren voor het WK Marathon in Moskou in 2013. Het is de bedoeling dat Michael 35 km bij Michel blijft. Mocht het goed gaan, dan loopt hij hem misschien wel helemaal uit…

Als Michael zijn taak goed volbrengt, verdient hij er uiteraard wat mee. Dit geld gebruikt hij voor de bouw van een klein huisje voor hem en zijn vrouw Winny. Zij woont nu bij zijn ouders in een klein hutje. Van het loopgeld dat Michael verdiende met eerdere wedstrijden, heeft hij al een stukje grond kunnen kopen.

Michael woont zelf door de week in het trainingskamp van Keringet, bij de gebroeders Geoffrey en Gilbert Kirui, die ook al eens bij mij in huis hebben vertoefd. Elke keer als Michael terugkomt uit Nederland moet hij de meisjes en de jongens in het trainingskamp alles vertellen over het dure leven hier. Hij had uitgerekend dat als we in NL samen boodschappen doen voor € 15, dit ongeveer 1500 Keniaanse shilling is, waarvan zij een maand kunnen eten!

Michael Mutai, winnaar in Alphen in 2012Zondag 14 oktober was Michael haas in de marathon van Keulen. De laatste dagen voor Amsterdam is het vooral een kwestie van “polle polle”, oftewel rustig aan doen!
Hij heeft net nog even een nieuwe snelle coupe gekregen, aangemeten door een vriendin die bij ons kwam eten en kapster is.  Daarna beleefde Michael  een primeur: om alles op te ruimen gebruikte hij voor het eerst in zijn leven een stofzuiger, door hem ook wel “the animal” genoemd!

Mochten jullie benieuwd zijn naar hoe Michael het zal doen a.s. zondag tijdens de marathon, RTV-NH zendt vanaf 9.15 uur live uit!

 

Kwaheri!

Volg ons op Twitter
Praat mee op Disqus
Volg ons op Facebook