Bij uitgeverij Parnassia is onlangs de verhalenbundel ‘De koerier die nergens bij hoort’ van ultraloper Ron Teunisse verschenen.

Met de lange winteravonden in aantocht een zeer geschikt cadeau voor de komende feestdagen.
De verkoopprijs is € 14,50. Het boek kan op de website van Ron (www.ronteunisse.nl) besteld worden of bij de (internet)boekhandel.

Ik heb het al gelezen en het is volgens mij een niet allendaagse maar herkenbare stukje schrijfwerk!

Groet,

Veron

 

Over ‘De koerier die nergens bij hoort’:
In het boek zijn columns opgenomen die Teunisse schreef voor het blad Runner’s World en voor ‘42’. Daarnaast schreef hij speciaal voor het boek een aantal nieuwe verhalen. In het boek zijn verder behalve enkele toepasselijke gedichten ook 25 bijzondere foto’s van topfotografen geplaatst.

Ron Teunisse en zijn vriend Jan Knippenberg waren ultralooppioniers in Nederland. Ron heeft in het boek meerdere malen onder woorden proberen te brengen wat die vriendschap met Knippenberg voor hem betekend heeft: ,,Vriendschap is iets zeld-zaams. Het is onbaatzuchtig, zonder voorwaarden. Je wordt geaccepteerd zoals je bent. Je kunt jezelf zijn. Jan was zo. Eindelijk iemand die je begrijpt in deze onbegre-pen wereld’’.

,,Schema’s heb ik nooit gehad. Ik heb maar wat aangeklooid. Geen idee of het anders had gemoeten of beter had gekund. Ik volgde m’n gevoel en dacht er niet te veel over na’’, schrijft Ron Teunisse over zijn carrière als langeafstandsloper in de inleiding van ‘De koerier die nergens bij hoort’. Deze authentieke en eigenzinnige houding heeft hij niet alleen als ultraloper, maar ook als schrijver. Teunisse schrijft zeer beeldend over trainingen, mentaliteit, collega-lopers, vriendschap en uitputtende wedstrijden. Daarnaast laat hij ook zijn licht schijnen over onderwerpen als kerstmis en zijn werk in de psychiatrie. Ook daarin neemt hij geen blad voor de mond.

De pers over ‘De koerier die nergens bij hoort’:

Het Parool:
Vanwege de terugkerende persoonlijke kijk van Teunisse is deze bundeling te lezen als een alternatieve biografie van een dwarsliggende ultraloper.

Noordhollands Dagblad en Haarlems Dagblad:
Deze metaforen van het leven zijn een mooi eerbetoon aan de kleurrijke excentriekeling die het ultralopen een gezicht gaf.

deHardloopkrant.com:
Teunisse heeft het vermogen om ingewikkeld lijkende zaken kort en helder te beschrijven. Hij doet daar heel bescheiden over: “Ik heb maar een beperkte woordenschat, dus kan ik ook geen moeilijke woorden gebruiken”.
Het is een prachtig boekje geworden, met een fraaie vormgeving en 25 zeer bijzondere foto’s. De prijs van € 14,50 kun je gerust een koopje noemen.


Over Ron Teunisse:
Ultraloper Ron Teunisse (1952) wordt op afstanden boven de honderd kilometer beschouwd als de beste loper van Nederland. Door zijn imponerende verschijning en zijn krachtige loopstijl is hij een voorbeeld voor veel langeafstandslopers. In 1987 doet hij voor het eerst mee aan de Spartathlon, de beruchte ultraloop over 246 kilometer tussen de Griekse steden Athene en Sparta. Hij wordt vierde. Een jaar later legt hij met zijn eindtijd van 25 uur, 49 minuten en 57 seconden beslag op de tweede plek, ondanks dat hij verkeerd loopt en door de organisatie wordt benadeeld. Als enige Nederlander weet hij vijf keer de Spartathlon te volbrengen.

In zijn lange loopbaan volgen nog meer indrukwekkende wapenfeiten. Drie keer behaalt hij de titel bij het NK 24 uur. En nog altijd staan de Nederlandse records op de 12 uur, 24 uur en 100 EM op zijn naam. Toch hecht Teunisse zelf weinig aan wedstrijden en titels. Hij was min of meer veroordeeld tot het lopen: ,,Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder.’’

Meer informatie over Ron, over het boek en over de mogelijkheid om het boek te bestellen: www.ronteunisse.nl (Bij bestellingen via de website worden geen verzendkosten in rekening gebracht).