Cyprus ChallengeJaarlijks vindt op Cyprus in de maand november de zware 4-day Cyprus Challenge plaats. Een fantastisch hardloopevenement aan de westkant van het eiland in de heuvel/bergachtige Akamas gebied in de buurt van het toeristenoord Paphos.

Normaal gesproken is dit een redelijk bescheiden evenement met een deelnemersveld van ruim 200 lopers. Dit jaar was het anders met een Hollandse invasie van een kleine 200 man werd het deelnemersveld zomaar verdubbeld.
Ook NEA was hierbij vertegenwoordigd.

 

Deze 200 man bestond met name uit medewerkers en relaties van PriceWaterhouseCoopers (PWC) alsmede een groep zeer goed getrainde toplopers uit met name Noord Holland van Team Distance Runners (TDR) die door PWC gesponsord worden.

Het evenement bestaat uit vier verschillende loopdagen:

  • Dag 1 – 6 kilometer time trail
  • Dag 2 – 11 kilometer vergopwaarts met een hoogte verschil van 600 meter
  • Dag 3 – 21 kilometer, waarvan 300 meter hoogteverschil bergopwaarts en 600 meter verschil bergje af.
  • Dag 4 – 10 kilometer vlak parcours

Enige voorbereiding was dan ook wel vereist. Maar liefst zeven trainingsbijeenkomsten met ervaren looptrainers en TDR leden op het KNVB sportcentrum te Zeist, strak uitgewerkte loopschema’s, voedingsuitleg en drie voorbereidingslopen werden aan de enthousiaste deelnemers voorgeschoteld. Voor masseurs en fysiotherapeuten werd gezorgd, zodat het werkelijk nergens aan kon liggen.
Nergens aan…. Nou jou, natuurlijk wel aan de discipline om al het voorafgaande uit te voeren en tot je te nemen en ook blessurevrij te blijven.
Een gescheurde enkelband in mei en een herstelperiode van een kleine drie maanden en een paar dagen voor vertrek een hardnekkige verkoudheid en drie dagen op bed waren de enige tegenslagen in de verder uitstekend verlopen voorbereiding.

Cyprus 4-day Challenge 2011

Op woensdag 23 november was het dan zover dat we op Schiphol werden verwacht om in het gecharterde toestel plaats te nemen. Extra fel oranje shirts werden nog uitgereikt alsmede een mooie witte sweater, zodat we vooral goed en opvallend voor de dag zouden komen.
Bij aankomst een welkomstwoordje, gevolgd door een korte training om de stijve spieren van de vlucht los te maken.

De eerste loop van 6 kilometer startte aan de kust. Elke 10 seconden gingen er 2 lopers van start en dat ging op alfabet. Als je achternaam dan met een ‘W’ begint moet je wel even wachten tot je aan de beurt bent, maar heb je ook de wetenschap dat je alleen maar in kan halen, omdat er bijna niemand meer na je komt. Hier had ik dus duidelijk een psychologisch voordeel. Door de bananenplantages en over de weg was dit een prima opwarming voor wat de komende dagen te wachten staat. Bij aankomst stonden de bussen klaar om ons terug te brengen naar het hotel.

Op vrijdagochtend om 9:30 uur de start van de 11 kilometer loop. Normaal gesproken niet iets waar je van schrikt, maar de wetenschap dat je 600 meter hoogte verschil moet overwinnen met stijging percentages tot  9% zakt het lood je werkelijk letterlijk en figuurlijk in de schoenen. Het zonnetje brandde al lekker en de drinkbelt ging uit voorzorg om. De eerste 3 kilometer gingen nog wel, maar bij het eerste steile stuk toch maar even een stukje gelopen. Ik was gelukkig niet de enige. Velen moesten hun normale looptempo naar beneden bijstellen. Na de langste 11 kilometer in mijn carrière kwam ik na 1 uur en 19 minuten volledig gesloopt aan de top, waar ik luidkeels aangemoedigd werd door Lisanne Wever, die als lid van TDR en NEA ook meeliep en zonder een zweetdruppeltje te laten, en al lang en breed binnen, enigszins vermakelijk naar mij stond te kijken.
Gelukkig volgde na deze zware loop een heerlijke middag aan de rand van het zwembad, een goed diner en een paar heerlijke drankjes.

Wat moet je na zo’n loodzware dag verwachten van een halve marathon op zaterdag, waarbij je weer met hoogteverschillen te maken krijgt op niet geëffende paden en de spieren al een aardige opdonder hebben gehad. Na een busrit van ongeveer 3 kwartier kwamen we in een mooie bosrijke omgeving in de bergen aan de start. De organisatie liet opnieuw niets te wensen over. Om half tien werd er gestart voor deze uitdagende afstand. Gelukkig waren de stijgingspercentages een stuk minder dan de dag ervoor en liep het eigenlijk allemaal makkelijk weg. Binnen het uur zaten de 10 kilometer bergopwaarts er op en de 11 kilometer bergafwaarts gingen eveneens in een uur, wat op een onder deze omstandigheden acceptabele 2 uur kwam voor de halve marathon. Lisanne liep vandaag haar eerste halve marathon in 1 uur 33 minuten, 54 seconden. Top prestatie van deze 19-jarige atlete!
Na aankomst op het strand natuurlijk een duik in de koude zee. Heerlijk !
Daarna weer relaxen aan het zwembad met een heerlijk drankje. Je moet jezelf toch trakteren na zo’n zware inspanning.

En dan de laatste dag. Al om half zes op om op tijd te kunnen ontbijten, want de laatste 10 kilometer loop staat om 8 uur op de agenda. Niet fris en ook niet fruitig verschenen we voor de laatste loop aan de start. Met een ploegje waarmee de voorbereidende trainingen gedaan waren besloten we om in een vlak en relaxed tempo de 10 kilometers te lopen. Ditmaal een vlakke loop en met alle kilometers van de voorbije dagen in de benen een wijs besluit om het vooral rustig aan te doen. Half afgezette rotondes met ook nog niet wakkere chauffeurs, diesel dampende bussen en Cyprioten met groot opgezette ogen waren ons deel deze morgen. De PWC karavaan liep volledig in het felle oranje door de straten van het oude Paphos om te finishen bij het kasteeltje in de haven. Na 55 minuten gingen we met een lach over de finish alsof de afgelopen dagen ons niets gedaan hadden en stond de tap met een koud biertje op ons te wachten. Mijn totaaltijd over de 48 kilometer was 4 uur en 43 minuten. Ter vergelijking Michel Butter kwam binnen in 2 uur en 54 minuten en Lisanne Wever in 3 uur en 52 minuten.

Een mooie medaille en certificaat, maar vooral een fantastische herinnering aan een uniek evenement en een leuk gezelschap van enthousiaste lopers rijker, keerde ik ’s middags zonder kramp of spierpijn per charter huiswaarts. Een herinnering die mij waarschijnlijk lang zal bijblijven.
Wil je een uitdagende loop met een vakantie combineren en beschik je over een goede conditie dan is deze loop zeker een aanrader !!!

 
De uitslagen