Op vrijdag 4 oktober 2013 heeft het NEA’s Albert Heijn XL team deelgenomen aan de eerste editie van de Waddenzee Estafette, een estafetteloop van 227 km van het Drentse Schipborg  naar het Duitse Bensersiel, dit rond Dollard en Eems, langs de waddenkust. Er waren in totaal 25 deelnemende teams, waaronder een tweede team van NEA: de NEA Seals.

Vrijdagmiddag  15.00 uur werd met twee auto’s vertrokken van de kantine aan de Flevostraat, dit met de deelnemers: Judith Goedhart, Marcel van Rijn (chauffeur), Dirk van Lier, Wim Dekker, Cees Esser, Erik Prins, Thomas Nijdam, Hen van Gastelen en als team captain Kees van Rijn.
In Zuidlaren werd een chinees buffet aangedaan en om 20.00 was de start, het was inmiddels aardig donker.  De loop werd in vier etappes afgerond. Dit door het team op te splitsen en 1 loper vergezeld van 1 of 2 fietsers, afhankelijk van de route, telkenmale ca. 800 meter te laten “knallen”.

Al snel bleek dat het ontberen van een GPS toestel ons zou opbreken. Het vanuit de organisatie ter beschikking gestelde routeboek bleek slecht leesbaar, mede doordat vitale informatie ontbrak. Regelmatig moest daarnaast de begeleidende auto de looproute verlaten. Met name hierbij ontstonden de nodige problemen doordat de loper/ fietser de begeleidende auto niet meer (snel) konden terugvinden. De ingevallen nacht en het veelal ontbreken van (straat)verlichting speelde ons parten.  In de avond hebben wij dit nog kunnen oplossen door bij omwonenden de weg te vragen, doch deze mogelijkheid verviel naarmate de avond/ nacht vorderde.

Bij het ochtend gloren werd langs de route de warme bakker aangedaan en na het verorberen van de nodige calorieën werd de route voortgezet.  De weergoden waren ons goed gezind, zonder een drupje regen en later een (waterig) zonnetje kon Zaterdag de route worden vervolgd.

Bij de laatste gezamenlijke stop werden onder genot van een kopje koffie (en de door Kees gebakken overheerlijke appeltaart) de “ ruggen gerecht” en de route (op verzoek van de organisatie) enigszins ingekort om de finish alsnog tijdig te kunnen halen.  Als gevolg van de opgelopen vertraging, door het niet juist kunnen volgen van de route, was dit onvermijdelijk. De inhuldiging in Bensersiel was overweldigend, onder luid applaus werd de finish bereikt. Na het nuttigen van een degelijke Duitse schnitzel gingen we moe maar voldaan huiswaarts.  Zaterdag rond 22.30 uur scheiden onze wegen in Purmerend. 

We hebben genoten en onze eerste voorbereidingen weer in kaart gebracht voor de volgende editie in oktober 2014.

Hen van Gastelen, 16 oktober 2013