Het is een bekend verschijnsel voor iedere hardloper en Nordic Walker. Ben je net lekker bezig, komt er een blaffende hond met een noodgang op je af…

De eigenaar roept: “Hij doet niets hoor !”. U weet wel beter, het spreekwoord blaffende honden bijten niet, klopt van geen kant.

Mijn naam is Arnoud Busscher en ik ben van beroep Hondengedragstherapeut. Mijn werk is het analyseren en oplossen van gedragsproblemen bij honden. De overlast die honden veroorzaken bij recreanten en sporters is zeer ongewenst en absoluut de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. U weet echter net als ik dat menigeen doet alsof het allemaal wel mee valt of zelfs de hardloper de schuld geeft van het felle gedrag van hun hond.
Gezien het feit dat onze dochter bij Zuidwal met veel plezier sport en regelmatig vertelt dat er tijdens de trainingen op de Trappenberg veel honden rondlopen die wel eens overlast veroorzaken, leek het mij een leuk idee om u als sporter, recreant, hardloper of Nordic Walker wat tips te geven over hoe te handelen in een dergelijke situatie.
Allereerst is het belangrijk te weten dat iedere hond geprikkeld kan worden door een persoon die zich (snel) voortbeweegt. Dit heeft te maken met de achtervolgingsdrift die bij iedere hond (bij de één wat sterker dan de ander) aanwezig is.
Omdat u nooit kunt weten wat de daadwerkelijke bedoelingen zijn van de hond die u nadert raad ik u aan om in iedere situatie stil te blijven staan om deze drift niet verder te stimuleren. De eigenaar van de hond maakt dan ook meer kans om de hond terug te roepen of af te leiden. Behalve dat u even blijft staan is het van belang dat u geen afwerende gebaren maakt met uw handen of benen. U voorkomt daarmee dat de hond u zal gaan bijten. Tevens is het raadzaam om van de hond weg te draaien en ieder oogcontact met de hond te mijden door het dier uitsluitend vanuit uw ooghoeken in de gaten te houden.
Indien blijkt dat de hond tegen u blijft blaffen, tegen u gaat opspringen of zelfs pogingen doet om u te bijten is het verstandig om altijd iets bij u te hebben waarmee u de dreigende hond kunt verjagen. Ik heb zelf goede ervaringen met het gebruik van de Pet Corrector. Dit is een spuitbus met lucht waarmee u met een sissend geluid de hond uit uw buurt kunt houden indien dat nodig is. Het gebruik is niet schadelijk voor de hond. Het geeft een veilig gevoel om zoiets dergelijks op zak te hebben als u uw sport beoefent op plekken waar honden worden uitgelaten. Deze Pet Corrector is te zien en eventueel te bestellen op www.hondentrainingshop.nl

Ik hoop dat u met deze tips in de toekomst iets kunt doen en nog veel plezier beleeft in het uitoefenen van uw sport. Ik wens u alvast een gezond en sportief 2011 !

Arnoud Busscher
www.hondenspecialist.nl

 

 

Blogs

 

Lust & Leven - Veron LustLust & Leven

Veron Lust over zijn leven als (ultra)loper en ontwikkelingshulp verlener
| Mei 2024 | mrt.2024 | dec.2023 |