In Lust & Leven schrijft Veron Lust over zijn lust en leven: Ultralopen en ontwikkelingshulp.

Veron Lust

Veron Lust, geboren 12 januari 1963, ultraloper en ontwikkelingshulpverlener. In deze blog zal hij - met enige regelmaat schrijven over wat hij zoal meemaakt in hardloopland.
"Ik werk al langere tijd voor Stichting Samen Succes, een kleine stichting die goed werk verricht in Kenia. We bouwen daar scholen en trainingskampen en begeleiden atleten. Zoals bekend wonen er in Kenia erg goede hardlopers ..."

Aldus Veron. Daarnaast begeleidt hij ook diverse (top) lange afstand lopers uit Kenia en Eritrea die regelmatig bij hem thuis in Purmerend verblijven.

 

Onze mooie club bestaat al honderd jaar, maar als vereniging zijn we nog jong genoeg!
Eind november was ik in Tilburg bij de Warandeloop, samen met Ziad Bouferrah (kersvers Nea-lid), zijn vader en oud-Nea-lid Ronald de Jong. Ronald en ik werden 40 jaar geleden bijna gelijk lid van Nea. Ron is naast triatleet ook (hardloop)coach.

De Warandeloop is de sterkst bezette cross van Nederland. Ziad liep bij de B-junioren, net als Angelo Visser. Mooi, om jonge Nea-atleten te zien strijden in een erg sterk veld.
Ronald en ik herkenden Ziads zenuwen voor de start, daar hadden wij vroeger ook last van. Ziad werd keurig 17e in de bagger (Ziad komt net uit Spanje, daar is een cross niet zo zwaar. Hij moet ook nog even wennen aan het koudere, natte klimaat hier). Angelo werd 63e, mooie prestaties van deze jonge mannen.
Ik zag later in de uitslagen bij de meisjes junioren B ook Mellani Goezinnen met een knappe 24e plaats. Sorry Mellani, ik heb je niet gezien, ik word een dagje ouder... Gelukkig lopen er veel jongeren bij Nea! 

Lees meer...

Het WK Atletiek in Londen zit er alweer op. En wat was het een succes voor mijn vriend Piet de Peuter. Hij haalde met de Kenianen Geoffrey Kirui (marathon) en Faith Kipyegon (1500m) twee keer GOUD!
Trouwe lezers van mijn columns weten misschien nog wel hoe de begeleiding aan deze atleten is ontstaan, een aantal jaar geleden.

Piet woont inmiddels bijna het gehele jaar met Faith in Kenia in een klein huisje, waar gekookt wordt op vuur en de kippen rondscharrelen (zonder kans op fipronil-eitjes).
Piet ontfermt zich o.a. over de trainingsschema’s van Faith, die gemaakt worden door Bram Som (Nederlands recordhouder 800mtr). Als Faith zich echter niet goed voelt, of het regent heel hard en de atletiekbaan van aarde en gras staat onder water, dan wordt het programma door Piet op deskundige wijze omgegooid. Zo is Piet er ook voor Geoffrey Kirui, die in hetzelfde mooie dorpje Keringet, gelegen op 2800mtr hoogte, woont. 

Lees meer...

Van eind februari tot half april van dit jaar bevond ik mij in Eritrea, om daar atleten te adviseren, trainen en coachen voor de aankomende wedstrijden.

Belangrijkste taak was Ghirmay Ghebreslassie voor te bereiden op de marathon van Londen op 23 april. Hoewel de voorbereiding goed verliep, was zijn uiteindelijke prestatie tegenvallend: hij werd slechts zesde in 2.09.57. Het probleem met Ghirmay is dat hij de rust in het lopen zelf en alles daar omheen, nog niet zo goed beheerst. Dit is dan ook een speerpunt in mijn begeleiding aan hem.

 

Lees meer...

Op mijn huidige Eri-trip heb ik meer internetverbinding dan eerdere keren, weliswaar voornamelijk rond middernacht, maar het is een verbetering!

Daarom hier nog wat korte updates.

Lees meer...

Ik begin deze column op het moment dat we precies 100 dagen verwijderd zijn van het 100-jarig bestaan van Nea.

Beging dit jaar bezocht ik de nieuwjaarsreceptie in de Nea-kantine, samen met mijn allereerste trainer Herman Heijt. In juni 1980 werd ik lid van Nuttig en aangenaam Volharding. Er was toen net een prachtige sintelbaan in gebruik genomen. Daarvoor trainden de Nea-atleten op een grasveld, gelegen tussen Vido (handbal) en Flying Petrels (honk/softbal) in. Dit veld was een rondje van zo’n 200 meter.

Lees meer...

Evenementen

Geen weer te geven evenementen